Главная » 2010 » Август » 11 » Підрядник - Підрядний контракт
12:38
Підрядник - Підрядний контракт
Порівняно великі підрядні будівельні організації спеціалізуються на генеральних підрядах. Вони виконують роботи, які можуть бути і не пов'язані безпосередньо з будівельним виробництвом. Їх функції полягають у посередництві, отриманні та аналізі складних інформаційних, економічних, управлінських, організаторських та інших функцій на кількох об'єктах одночасно.
На нижчому рівні того ж самого ринку підрядників функціонують дрібніші підрядники, які спеціалізуються на будівництві визначених видів об'єктів, наприклад житлових будинків і зовнішніх комунікацій, здатні самостійно виконувати роботи щодо управління проектом і частину будівельних робіт на майданчику.
Знаючи вартість і строк дії договору (контракту, підряду), підрядник чітко уявляє майбутні витрати у цілому або по етапах як платежі за ресурси, що використовуються відповідно до прийнятої технології, організації будівельного виробництва.
Порядок підготування, укладання, виконання підрядних контрактів на будівництво об’єктів, визначається відповідно до існуючого “Положення про підрядні організації будівництва України”, виданому Держбудом країни. Це положення носить рекомендаційний характер і враховує вимоги законодавства, вітчизняний і закордонний досвід правового регулювання відносин між учасниками будівництва й особливості становлення ринкових відносин в галузі.
Підрядний контракт є основним документом, що забезпечує узгоджену діяльність учасників будівництва. Він складається на весь період будівництва з уточненням при необхідності окремих умов шляхом укладання додаткових угод.
Головними учасниками підрядного контракту є Замовник і Підрядник. Якщо ці сторони виступають єдиними учасниками контракту, останній носить двосторонній характер. Якщо крім Замовника і Підрядника в контракті беруть участь інші учасники будівництва (проектні організації, постачальники устаткування, банки, що фінансують будівництво, субпідрядники й ін.), контракт є багатостороннім.
Відповідно до контракту Замовник виступає покупцем виконаних Підрядником робіт, контролює хід їх виконання, може бути співвиконавцем контракту.
Якщо Замовник і Інвестор є різними особами, функції Замовника доручаються посередницьким, управлінським, консультаційним та іншим подібним структурам. Між Інвестором і Замовником у цьому випадку повинно провадитися чітке розмежування повноважень. Інвестор може лишити за собою рішення головних питань будівництва: ціни об’єкта, термінів введення його в експлуатацію. Повноваження Інвестора і Замовника повинні розмежовуватися шляхом укладання між ними договорів, угод і інших подібних документів.
Замовник може передавати частину своїх функцій за контролем іншій особі, що діє від імені Замовника і представляє його інтереси у взаємовідносинах із Підрядником. При цьому майнову відповідальність перед Підрядником, якщо інше не обговорене контрактом, за порушення прийнятих зобов’язань несе саме Замовник.
Підрядниками можуть бути юридичні і фізичні особи, що одержали у встановленому законом порядку право (ліцензію) на здійснення будівельної діяльності, або посередницькі, управлінські, консультаційні та інші подібні структури, що здійснюють підбір безпосередніх виконавців, укладають із ними контракти, координують діяльність, забезпечують здачу об’єктів в експлуатацію.
Сторони самостійно визначають умови контракту, взаємні зобов’язання, враховуючи при цьому чинні нормативні документи, особливості будівництва об’єкта, організаційно-правову форму контракту, спосіб його укладання.
Головними умовами контракту є строки будівництва об’єкта (виконання робіт, послуг) і ціна робіт і послуг, виконання яких здійснює Підрядник.
При укладанні традиційних двохсторонніх підрядних контрактів Підрядник відповідає за виконання робіт, передбачених проектом будівництва, запровадження об’єкта в експлуатацію. Замовник за домовленістю сторін може брати на себе зобов’язання по виділенню будівельного майданчика, забезпеченню проектною документацією, устаткуванням, матеріалами спеціального призначення, фінансуванню й оплаті робіт, бере участь разом із Підрядником у підготовці об’єкта до здачі в експлуатацію.
При укладанні проектно-будівельних контрактів, у тому числі при будівництві об’єктів “під ключ”, коло зобов’язань Замовника зменшується за рахунок розширення зобов’язань Підрядника і, насамперед, у частині забезпечення будівництва проектною документацією, устаткуванням, іншими матеріальними ресурсами.
Просмотров: 2263 | Добавил: pedchenko | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]