Главная » 2010 » Август » 11 » Замовник
12:33
Замовник
Замовник - це суб'єкт інвестиційної діяльності, юридична або фізична особа, яка має фінансові кошти і за вимогою підрядника надала поручительство про свою платоспроможність. Замовниками можуть бути інвестори, а також будь-які інші фізичні та юридичні особи, уповноважені інвестором (інвесторами) здійснювати реалізацію інвестиційного проекту, не втручаючись при цьому в підприємницьку та іншу діяльність інших учасників інвестиційного процесу, якщо інше не передбачено договором (контрактом) між ними.
В умовах ринкових відносин у галузі будівництва зустрічаються два типи інтересів замовника (забудовника).
У першому випадку замовник сам є майбутнім власником об'єкта і його користувачем. За таких умов немає необхідності розглядати ринок кінцевої будівельної продукції, оскільки для замовника важливі її споживчі властивості.
Тут можливі такі типові варіанти:
• замовник для себе реалізує кінцеву продукцію, експлуатуючи постійні об'єкти, які є складовою частиною його загальної діяльності;
• замовник залежить від ринкових цін на продукцію або послуги, пов'язані з експлуатацією об'єкта.
Другим випадком інтересів замовника може бути ситуація, коли користувач об'єкта невідомий. Це можуть бути, наприклад, такі варіанти:
• замовник продає об'єкт майбутньому користувачеві;
• замовник здає об'єкт користувачам внайм.
Стратегія замовника розрізняється залежно від виду будівельних об'єктів. Наприклад, він може орієнтуватися на пошук виняткових умов (ділянок землі у престижних районах, заможних покупців, кращих проектних рішень), отримуючи надприбуток, або, навпаки, раціоналізувати масове будівництво. Залежно від цих стратегій замовник співпрацює з підрядником, якщо не розвиває у своєму складі відповідні підрозділи для будівництва господарським способом. Стратегічною метою замовника при реконструкції об'єкта є максимізація співвідношення між ефектом та інвестиціями, що викликають цей ефект. Результат може бути отриманий, наприклад, за рахунок підвищення цін на модернізовані об'єкти (модернізація житлових будинків «п'ятиповерхівок» та ін.).
Найчастіше готовий будівельний об'єкт не є кінцевою метою економічної діяльності підприємця, якщо тільки підприємець не спеціалізується на будівництві з метою продажу. Тому самостійним питанням є оцінка нерухомості, яка не еквівалентна проектній і фактичній вартості будівництва, а більше пов'язана з економічною корисністю, споживною вартістю об'єкта та його власника.
Просмотров: 2101 | Добавил: pedchenko | Теги: Взаємовідносини | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]