Главная » 2010 » Июль » 15 » Кінцева будівельна продукція на ринку як форма інвестиційного товару
13:27
Кінцева будівельна продукція на ринку як форма інвестиційного товару
Кінцевою будівельною продукцією є побудовані та реконструйовані підприємства, заводи, фабрики, шахти, дороги й інші об'єкти народного господарства, а також житлові, соціально-культурні й комунальні будинки та споруди. Випуск кінцевої (готової) будівельної продукції здійснюється, як правило, генеральною підрядною організацією (підприємством). Будівельна продукція стає товаром, як тільки вона потрапляє на ринок купівлі-продажу будівельної продукції.
Після здачі в експлуатацію та прийняття готових об'єктів замовником вони залишають сферу капітального будівництва та набувають форми основних виробничих фондів різних галузей народного господарства.
Товарний обіг будівельної продукції супроводжується не переміщенням її з однієї сфери в іншу, а зміною самих сфер, одна з яких, заміщуючи іншу, включає в себе продукт товарного обміну.
Будівельний об'єкт оплачується замовником на місці, що викликає короткочасність обігу коштів при його реалізації. Виникає нерозривність фаз виробництва та реалізації будівельного продукту. Така нечіткість особливо яскраво проявляється при розрахунках із застосуванням проміжних платежів. Отже, у сфері капітального будівництва необхідно чітко розрізняти поняття готової та реалізованої продукції.
Кінцевим народногосподарським результатом діяльності інвесторів у сфері будівництва є продукція, яка після введення у дію набуває форми основних виробничих фондів народного господарства та обліковується на балансі замовників. Водночас готова будівельна продукція (ГБП) набуває якісної форми основного капіталу лише при повному освоєнні виробничих потужностей, що передбачені проектом. Тому по об'єктах державного замовлення державна приймальна комісія повинна відзначати не тільки факт зведення підприємства, а й виведення його на проектну потужність. На відміну від промисловості товар інвестиційного комплексу, як правило, не виступає на ринку в пошуку знеособленого покупця, а створюється за замовленням відповідно до раніше обраної моделі (проекту) й у суворо визначеному місці, будучи призначеним для певного замовника (інвестора).
Показник готової будівельної продукції багато в чому аналогічний показникові товарно-будівельної продукції (ТБП). Водночас тут є ряд суттєвих відмінностей. Склад ГБП обмежується чотирма елементами: підприємство, його черги, пускові комплекси та об'єкти, які вводяться в експлуатацію у встановленому порядку. Вони повинні бути підготовлені до випуску або надання послуг. Принциповою відмінністю ГБП від ТБП є те, що вона виникає по об'єктах виробничого призначення не після підписання, а після затвердження акту державною приймальною комісією. Цей захід спрямований на зниження кількості недоробок на об'єктах, які здаються в експлуатацію, підвищення відповідальності підрядників за якість будівництва. Обсяг ГБП визначається згідно з договірною ціною, що передбачена в договорі підряду.
До реалізованої продукції підрядних організацій належить вся продукція (виконані роботи), що прийнята й оплачена замовником за договірними цінами. Процес реалізації у сучасних умовах полягає в здачі та прийманні виконаних робіт на різних стадіях їх виконання з перерахуванням замовником грошей підряднику (за допомогою банків) як еквівалента вартості виробленої продукції.
Якщо будівництво об'єкта зупинено або передано іншій підрядній організації, то генпідрядник не повинен повертати замовнику отримані гроші за виконаний обсяг будівельно-монтажних робіт, бо вони є його виручкою за продану будівельну продукцію.
Таким чином, будь-яка оплата за фактично виконані та передані на баланс замовника будівельно-монтажні роботи для генпідрядника є реалізацією. У субпідрядних організаціях реалізацією вважаються оплачені генпідрядником комплекси спеціальних робіт, що виконані по цьому будівництву (електромонтажні, сантехнічні та ін.).
Просмотров: 1927 | Добавил: pedchenko | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]