Главная » 2009 » Май » 31 » 1.3 Конструктивні схеми та елементи виробничих будівель
20:41
1.3 Конструктивні схеми та елементи виробничих будівель

У більшості випадків виробничі будівлі зводять одноповерховими, з досить просторими, не розділеними внутрішніми стінами приміщеннями. У них діють великі кранові й інші динамічні навантаження. Конструкції сприймають, крім тимчасових, снігові й вітрові навантаження, власну масу.


Конструктивні вирішення будівель можуть бути безкаркасними (з несучими стінами) чи каркасними (з несучим залізобетонним, металевим або змішаним каркасом). При неповному каркасі зовнішні стіни − несучі конструкції, а внутрішній каркас утворюють один, два і більше рядів проміжних стояків - колон (рис.1.2, 1.7).

Конструктивні елементи будівлі – це фундаменти, стіни, колони, ферми, балки і плити покриттів та перекриттів, піврами, арки, дахи, сходи, перегородки, вікна, двері, ворота, підлоги тощо.

Фундаменти – підземна частина будівлі, що безпосередньо передає навантаження від споруди на розміщену нижче міцну товщу ґрунту (основу).

Стіни зовнішні – виконують функцію огородження приміщення будівлі від атмосферних впливів та забезпечують необхідний температурний і вологісний режим.

Внутрішні стіни – розділяють будівлю чи відокремлюють опалювані приміщення від неопалюваних.

Колони або опори – це стоянки чи стовпи, які підтримують перекриття або дах.

Перекриття – розподіляють будівлі по висоті на поверхи та передають вагу людей і обладнання на стіни чи на окремі опори.

Дах складається з несучої та водозахисної частини. Покрівлі − з водонепропускного шару, виконаного з різних матеріалів, тепло- і пароізоляційного шару та несучої основи. Конструкцію, що об’єднує в собі функції покриття й даху, називають суміщеним покриттям.

Ферми, арки, напіврами, крокви, балки та плити покриття є несучою частиною даху, завдяки яким власна вага даху й діючі на нього сніг, вітер та інші навантаження передаються на стіни, опори або зразу на фундаменти.

Сходи – служать для сполучення між поверхами. Частину будівлі, де знаходяться сходи, називають сходовою кліткою.

Перегородки – це внутрішні тонкі ненесучі стіни, котрі ділять будівлю на окремі приміщення.

Вікна – призначені для освітлення та провітрювання приміщень.

Двері – служать для сполучення із сусідніми приміщеннями й зовнішнім простором.

Ворота – призначені для вїзду транспортних засобів та провезення великого технологічного обладнання.

Рисунок 1.7 – Стояково-балкові конструктивні схеми, аоднопрогінна; ббагатопрогінна: 1колона крайнього ряду; 2колона середнього ряду; 3балка покриття; 4ферма;5плити покриття; 6стінові панелі; 7вимощення;8покрівля;9  воронки водовідведення; 10парапетні плити;           11підлога

 
Для спорудження будівель застосовується стояково-балкова конструктивна схема з різними балками, фермами (рис. 1.7, а,б), безрозпірними арками, складками і просторово-стрижньовими покриттями. Каркас може складатися з кількох поверхів (багатоповерховий каркас, рис. 1.8, г) та прогонів (багатопрогінний каркас).
Просмотров: 3172 | Добавил: pedchenko | Рейтинг: 3.0/1
Всего комментариев: 1
19.07.2013
1. Anisha [Материал]
That's 2 clever by half and 2x2 clever 4 me. Thnkas!

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]