Главная » 2009 » Июнь » 28 » 1.5.3 Фундаменти промислових будівель - класифікація -
12:26
1.5.3 Фундаменти промислових будівель - класифікація -

Класифікація фундаментів. За видом матеріалу фундаменти поділяють на бутобетонні, з бутового каменю, бетонні та залізобетонні.

За конструктивною схемою фундаменти можуть бути стрічкові (суцільні й переривчасті), стовпчасті (які стоять окремо), пальові та суцільні.

За способом зведення фундаменти поділяють на індустріальні й виготовлені на будівельному майданчику (неіндустріальні).

За величиною заглиблення в ґрунт фундаменти можуть бути малозаглиблені (до 1 м), мілкого (менше 5 м) і глибокого (більше 5 м) закладання.

Стрічкові фундаменти застосовують у будівлях із масивними стінами, коли можливе їх неглибоке закладання, або в будинках із підвалами.

Збірний стрічковий фундамент складається із залізобетонних фундаментних плит-подушок, які працюють на вигин, і бетонних стінових фундаментних блоків, що працюють в основному на стиснення. Конструкції таких фундаментів слід приймати згідно з каталогом індустріальних виробів.

Стовпчасті фундаменти застосовують у каркасних будівлях з елементів заводського виготовлення (рис. 1.11, а, б). Складається такий фундамент із фундаментних башмаків стаканного типу під колони, внутрішніх і зовнішніх та цокольних панелей. Цокольні панелі спираються безпосередньо на фундаменти під колонами або через спеціальні фундаментні залізобетонні балки (рис.1.11, в).

Пальові фундаменти застосовують при зведенні будівель в особливих ґрунтових умовах (осідаючі, набухаючі, насипні та інші слабкі ґрунти), а також якщо на основи передаються значні навантаження від колон і стін багатоповерхових будівель. Наявність високого рівня ґрунтових вод практично завжди робить використання пальових фундаментів економічнішим порівняно зі збірними стрічковими фундаментами. Проектують пальові фундаменти з урахуванням вимог  нормативних документів.

Застосування пальових фундаментів замість стрічкових на природних основах у багатьох випадках скорочує обсяг земляних робіт до 80%, знижує витрату бетону на 50 − 70%, дає змогу підвищити рівень індустріалізації робіт нульового циклу, істотно скоротити затрати праці на будівництво майданчика, знизити тривалість зведення фундаментів і підвищити надійність будівлі.

За способом заглиблення в ґрунт розрізняють такі види паль: забивні, палі-оболонки, набивні, бурові та гвинтові (рис.1.12).

Залежно від взаємодії з ґрунтом палі поділяють на палі-стояки і висячі палі (рис.1.12, а). Палі-стояки кінцями спираються на скельові ґрунти та передають на них навантаження. Висячі палі спираються на стискувані ґрунти і передають навантаження на ґрунт бічною поверхнею та нижнім кінцем. За формою поперечного перерізу палі можуть бути круглі, квадратні, прямокутні, багатогранні, трубчасті, таврового і двотаврового перерізу (рис.1.12, б). За формою поздовжнього перерізу палі бувають циліндричні, призматичні та з похилими бічними гранями (пірамідальні, конічні, трапецеїдальні, ромбоподібні).


Найбільш вивченими і поширеними є призматичні палі (рис.1.12, б). Переріз таких паль може бути  30×30 та 40×40 см.
Стовпчастий фундамент крайнього ряду колон промислової будівлі
Одним із різновидів пальових фундаментів є фундаменти на коротких пірамідальних палях (рис. 1.13, а), що мають  великі розміри верхньої частини (500 × 500; 600 × 600; 700 × 700; 800 × 800 мм) і незначні розміри нижньої (70 ×70; 100 × 100 мм). Рекомендована довжина таких паль від 1,5 до 4,0 м. Кут конічності (кут між вертикаллю та твірною гранню палі) становить 5...13º. При зануренні короткої пірамідальної палі відбувається ущільнення ґрунту, що забезпечує підвищену її несучу здатність (рис. 1.13, б). Для виготовлення цих паль застосовують бетон класу В15. Робоча арматура складається із чотирьох стрижнів діаметром 10 − 12 мм (сталь класу А-III). Хомути діаметром 6 мм (сталь класу А-I) розміщують через 300 мм; у нижній частині палі на висоті 200 мм з арматури того ж діаметра обладнують спіральну обмотку з кроком 50 мм. Верхній кінець палі зміцнюють уведенням трьох сіток діаметром 6 мм із кроком 50 мм. У фундаменті пірамідальні палі використовують із залізобетонним ростверком і без ньог.
Використовуючи короткі пірамідальні палі, можна скоротити обсяг земляних робіт і транспортні витрати до 70%, знизити трудові затрати та вартість нульового циклу на 30 − 40%.

Суцільні фундаменти застосовують у тих випадках, коли навантаження, що передається на фундамент, значне, а ґрунт слабкий. Такі фундаменти зводять під усією площею споруди у вигляді балкових ребристих або безбалкових суцільних плит. У місцях перетину ребер установлюють колони каркаса будівлі. Суцільні фундаменти виконують, як правило, з монолітного залізобетону; вони забезпечують рівномірне осідання споруди.


Просмотров: 9913 | Добавил: pedchenko | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]