Главная » 2009 » Июнь » 28 » 1.5.2 Фундаменти промислових будівель
12:15
1.5.2 Фундаменти промислових будівель

Загальні поняття про основи і фундаменти. На фундаменти промислових будівель передаються невеликі навантаження, а питома вартість фундаментів у загальних витратах вища ніж 10% в цілому на будівлю. Це ставить підвищені вимоги до конструкцій фундаментів, що мають бути як економічними, так і індустріальними. Крім того, фундаменти мають задовольняти вимоги міцності, стійкості, довговічності та технологічності будови.

Фундаменти промислових будівель зводять здебільшого на природних основах.

Ґрунт основ повинен мати достатню несучу здатність, малу і рівномірну стисливість, важко розмиватись та не вивітрюватися.

Несучий шар ґрунту це той шар, який сприймає навантаження й передає його на нижчі, підстильні шари.

Глибина закладання фундаментів обчислюється від поверхні планування до підошви фундаменту. За наявності бетонної підготовки під фундаментом глибина закладання приймається до її низу.

При проектуванні глибина закладання фундаментів визначається залежно від призначення (опалювана чи неопалювана) та конструктивних особливостей проектованої споруди (наприклад, наявність підвалів, підземних комунікацій, каналів тощо). Крім того, враховуються величина і характер навантажень, глибина закладання існуючих фундаментів, глибина закладання несучого шару ґрунту, наявний та проектований рельєф забудови території, рівень ґрунтових вод і глибина сезонного промерзання ґрунтів.

Глибину закладання зовнішніх фундаментів допускається визначати незалежно від розрахункової глибини промерзання, якщо фундаменти спираються на піски.

Для внутрішніх фундаментів опалюваних будівель (якщо при експлуатації в них постійно підтримується температура, вища за 0 С0) глибина закладання фундаментів установлюється тільки за умовою міцності основ і має бути не меншою ніж 0,5м. У решті випадків глибина закладання фундаментів повинна бути нижчою за розрахункову глибину сезонного промерзання ґрунтів.

У проекті основ та фундаментів передбачаються заходи, які не допускають зволоження ґрунтів основ, а також промерзання їх у період будівництва. Відведення поверхневих і атмосферних вод досягається плануванням ділянки з обладнанням канав або лотків, а також достатнім ущільненням ґрунту при засипанні пазух котлованів і траншей.

Природне стікання атмосферних вод від стін будівлі  забезпечують при планувальному схилі майданчика не менше 0,03 та обладнанні по периметру зовнішніх стін вимощення завширшки 700...1000 мм. Вимощення заглиблюють у землю на 100 мм і піднімають над рівнем землі біля цоколю на 150...200 мм. Захисний шар вимощення найчастіше роблять із бетону й асфальту на щебеневій підготовці. Для оберігання стін від ґрунтової та капілярної вологи по поверхні цоколю, вирівняній розчином, вище вимощення укладають гідроізоляцію з двох шарів толю або руберойду.


Просмотров: 2278 | Добавил: pedchenko | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]