Главная » 2009 » Май » 27 » Функціонально-технологічні зв’язки й проектування генерального плану
23:28
Функціонально-технологічні зв’язки й проектування генерального плану

Технологічною основою генерального плану служить функціональна схема та графік виробничого процесу. Технологічний процес являє собою сукупність різноманітних операцій, які виконуються у визначеній послідовності. На технологічних схемах необхідно передбачити ті процеси, котрі відбуваються як на території виробничого підприємства, так і в будівлі, що проектується. У проекті потрібно зазначати послідовність виконання технологічних операцій, використовуючи при цьому норми технологічного проектування і спеціальну літературу по відповідних виробничих підприємствах.

При технологічному проектуванні слід ураховувати те, що виробничий процес – це функціональна система з раціональними, послідовними й цілеспрямованими діями. Така система складається із сукупності взаємопов’язаних процесів праці при раціональному поєднанні предметів і знарядь праці, які забезпечують отримання продукції виробництва.

Генеральний план підприємства вирішує організацію його території й розміщення на ній будівель і споруд. У кожному випадкові проектування генерального плану підпорядковано сукупності загальних та місцевих вимог, правильне врахування яких можливе лише на основі вивчення конкретних умов забудови.

Загальні вимоги обумовлюються призначенням підприємства та його виробничими процесами, складом і взаємозв’язком будівель та споруд, стадійністю і перспективами розширення, нормативними вимогами стосовно організації й забудови території.

Місцеві вимоги обумовлюються: розміщенням даної ділянки в плані району будівництва та відносно проїздів загального користування; розмірами, конфігурацією, рельєфом і гідрогеологічними умовами ділянки; характером забудови сусідніх ділянок, містобудівними й архітектурними міркуваннями.

При розробленні генерального плану виробничого підприємства особливу увагу слід приділяти правильному зонуванню території виробничого підприємства і взаємному розташуванню окремих зон, що визначається залежно від рельєфу місцевості та рози вітрів.

У технологічному відношенні найбільш доцільно використовувати одноповерхову забудову, яку слід застосовувати в усіх випадках, коли це дозволяють розміри ділянки, та за відсутності певних обмежень.

Приклад функціонально-технологічного проектування генерального плану наведено на рис. 1.4.

 

Рисунок 1.4 – Схема генерального плану виробничого підприємства:

1 – головний корпус; 2 – адміністративно-побутові приміщення; 3 – допоміжний корпус; 4 – паливно-заправний пункт; 5 – контрольно-пропускний пункт; 6 – протипожежні резервуари; 7 – майданчик для відпочинку; 8 – відкрита стоянка для автомобілів; 9 – відкрита стоянка для тракторів; 10 – мийка техніки; 11 – тепловий пункт; 12 – вагова; 13 – трансформаторна підстанція

Просмотров: 4114 | Добавил: pedchenko | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]